Ще бъде разработена нова Национална програма  за насърчаване на  спорта

...
Ще бъде разработена нова Национална програма  за насърчаване на  спорта
Коментари Харесай

Две министерства обединяват усилия за повече спорт в училище

Ще бъде създадена нова Национална програма  за поощряване на  спорта и спортните действия в учебно заведение.  Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и министъра на младежта и спорта доцент Димитър Илиев, оповестяват от МОН.

Предстои  двете институции взаимно да разпишат дейностите, които ще се финансират, като задачата е програмата да стартира да работи от 2024 г. 

До момента спортните действия са  обединени в обща стратегия, дружно с изкуствата, а самостоятелните спортове на процедура са изключени от нея. " Вие имате специалистите, а ние опита в създаването на сходни национални стратегии и в случай че обединим старания имам вяра, че ще достигнем до доста повече деца ", акцентира проф. Цоков.

Той изрази подготвеност и МОН  да поддържа самодейностите на ММС  в посока всеобщи интензивности измежду младежите и здравословен метод на живот. " Много значимо е и нашето партньорство при осъществяването на плановете по Плана за възобновяване и резистентност ориентирани към построяването на регионални, общински и национални юношески центрове ", сподели още той. 

Министър Димитър Илиев показа инициативата  " Спорт в учебно заведение, след учебно заведение ".  " Стотици родители желаят децата им да спортуват и са принудени да ги водят в разнообразни спортни бази след учебно заведение. Нека дружно да помислим по какъв начин повече спортни клубове да отидат при децата в учебно заведение и по този начин улесним достъпа до спорт ", сподели доцент Илиев. Според него освен материалната база е проблем, само че и не положителната връзка тук-там сред учебната мрежа и спортните клубове.

Двамата министри разискаха и  провеждането на часовете по физическо образование в училище  и ограничения по какъв начин да бъдат по-добре проведени те. 

За решаването на тези и други проблеми се основава междуведомствена работна група сред двете институции, бе контрактувано още на срещата. Основната цел ще бъде възстановяване на връзките сред образованието и спорта, с цел да могат децата да получат доста повече благоприятни условия за спорт от най-ранна възраст. 

В срещата участваха и заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Наталия Митева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР